maanantai 16. marraskuuta 2015

Oppisopimuksesta houkuttelevampi?


Oppisopimuskoulutukseen suunnitellaan muutoksia. Valtiovalta on ehdottanut uutta koulutussopimusmallia, jolla toteutettaisiin joustavat polut työpaikalla tapahtuvan oppimiseen ja tutkinnon suorittamiseen käytännönläheisesti. Uudistuksen myötä myös oppisopimuskoulutuksen houkuttelevuutta pyritään lisäämään.

Jos uudistus toteutuu, työnantajalle aiheutuvat kustannukset oppisopimuksesta pienenevät. On nykyinenkin oppisopimuskäytäntö toki monissa yrityksissä hyvin toimiva. Aina ei sopivaa, koulutettua henkilöä löydy työmarkkinoilta, tai omaa työntekijää halutaan lisäkouluttaa.

Kuvassa toimitusjohtaja Minna Kokki ja oppisopimusopiskelija Jari Ranta
Lappeenrantalaisen Karjalan Tili- ja Isännöintikeskuksen toimitusjohtaja Minna Kokki kertoo ottaneensa oppisopimusopiskelijan toissa kesänä:

– Olimme hakemassa isännöitsijää, jolla olisi tekninen työtausta, ja samassa minulle soitti henkilö, joka oli jo kysellyt aiemminkin meiltä töitä.

Jari Rannalla oli 14 vuoden työkokemus lvi-alalta ja hän itse ehdotti oppisopimusta. Nyt hän suorittaa isännöinnin ammattitutkintoa.  

– Alkuvaiheessa ohjaaminen kuormitti tietysti enemmän, mutta sitä mukaa, kun oppiminen edistyy, työntekokin alkaa sujua jouhevammin, jolloin ohjauksen tarve vähenee. Tämä on luontaista oppimista, kertoo Kokki tyytyväisenä.

Työnantajalle tällä hetkellä maksettavaa koulutuskorvausta Kokki pitää vain nimellisenä. Hän odottaakin kovasti mahdollisen lakimuutoksen tuomaa huojennusta yrittäjille.

– Itse ehdottaisin, että oppisopimus muutettaisiin koulutussopimukseksi, ja palkka nousisi sitä mukaa, kun osaaminen lisääntyy. Sillä saataisiin oppisopimus lentoon!

Sopisiko oppisopimus yrityksellesi? Ole yhteydessä oppisopimustoimistoomme, niin selvitetään asiaa yhdessä.


Oppisopimustoimisto 
Lappeenranta
040 136 4687

Oppisopimustoimisto
Imatra
040 136 4693Ei kommentteja:

Lähetä kommentti